Blogg

 • Shark week coming up!

  Kanske kommer du märka lite mer av hajar den kommande veckan – beroende på den årliga Shark Week – då hajar uppmärksamman extra!

  Lite haj-fakta som du kanske inte kände till

  Hammarhaj
  • Det finns över 500 hajarter i världen
   Dessvärre är allt fler utrotningshotade, vilket riskerar hela världens maritima ekosystem
  • Den största hajarten blir över 18 meter
   Valhajen äter främst plankton och lever i varma tropiska vatten. Den näst största hajen – Brugd – kan återfinnas i svenska vatten på västkusten
  • Den minsta hajen får plats i handen
   Dvärghajen är få förunnat att ha träffat då den lever riktigt djupt.
  • Det finns varmblodiga hajarter
   De flesta hajar är kallblodiga, men det finns fem arter som, liksom människan, är varmblodiga; vithaj, lång- och kortfenad makohaj, håbrand och laxhaj. Dessa arter kan höja sin kroppstemperatur över vattentemperaturen vilket gör dem snabbare när de jagar.
  • Hajar har 2 extra sinnen
   Förutom våra fem sinnen har hajar ytterligare två; tryck och elektricitetssinnen – vilket gör att de kan känna av tryckförändringar i vatten – det hjälper dem att jaga och att gömma sig mot andra fienden. Elektricitetssinnet gör att de kan känna av minsta elektriska impulser, exempelvis hur muskelgrupper drar ihop sig hos ett byte.
  • Hajatacker är ovanligt
   Enligt ISAF (International Shark Attack File) inträffade 57 oprovocerade hajbett mot människan under 2020. Det inträffar alltså – var för sig – fler björnattacker eller blixtnedslag i människor varje år.
  • Varje år dödas över 100 000 000 hajar av människor
   Många av dessa hajar fångas för sina fenor, leverolja och sitt kött. Men det fångas också hajar i annan fiskeindustri.

  Det är inte för sent att rädda många av dessa utrotningshotade arter – läs mer på WWF seafood guide

 • Eldningsförbud i Stockholms län

  Sedan 15/7 råder eldningsförbud i hela Stockholms län.
  Vid kurser och utfärder – ta med sådant som går att förtära kallt. Under vattenytan är förhållanden oförändrade och vi kör på som vanligt!

 • Världens djupaste pool? Dubai har gjort det igen!
  Deep Dive Dubai

  Deep Dive Dubai, en otrolig ny dykplats, har öppnat sina dörrar i Dubai. Belägen i Nad Al Sheba, är det den djupaste poolen i världen, med ett djup på 60,02 meter, och rymmer 14 miljoner liter vatten, motsvarande sex simbassänger i olympisk storlek.

  En av Deep Dive Dubais största attraktioner är dess sjunkna stad. Dykare kommer att kunna utforska en undervattensvärld, komplett med en övergiven gata, lägenhet, garage, arkadspel och andra intressanta funktioner.

  Fridykning och dykupplevelser, tillsammans med kurser, kommer att erbjudas människor av alla förmågor av internationella dykproffs.

 • (utan rubrik)

  Onsdagen den 16 juni öppnar Vrak Café & Bar och Vraks museibutik. Hela museet och utställningarna invigs i september 2021.

  VRAK – museum of Wrecks öppnas i sin helhet i september 2021

  På onsdagen öppnar de första delarna av det nya vrakmuseet med bl.a. museibutik där man kan hitta museets egna kollektion av anteckninsböcker, handdukar m.m. – allt framtaget med ett hållbarhetstänk.

  Själv ser jag fram mot en lunch på Vrak Café och bar i sommarsolen och hoppas fånga lite av den atmosfär jag hoppas ska finnas i hela museet.

  Det är väldigt roligt att man tillgängliggör så mycket av vår historia och bjuder in till besök i några av de allra historietätaste vraken som fortfarande ligger kvar där ute i våra hav.

 • Lyckad västkusthelg

  Helgen bjöd på sol, trevligt sällskap och prestationer i form av utedyk och avslutad kurs från nya sex nya Open water scuba divers! Välkomna till NAUI och en underbar framtid under ytan!

  Några hundra meter utanför helgens dykplats siktades sex stycken späckhuggare – otroligt positiv utveckling som troligtvis följer den positiva utvecklingen av tonfisken och svärdfisken som blir allt mer vanliga på Sveriges västkust.

  Grattis Mats, Veronika, Jem, Basse, Ingrid och Tina!

 • Lär dig hitta rätt – fortsättningskurser för alla nivåer
  William navigerade efter såväl naturliga referenspunkter som med hjälp av kompass och fensparksräkning

  Att känna sig trygg i vattnet är A & O. Allt eftersom man blir mer bekväm i vattnet, får kontroll på avvägning och trim så kan man utvecklas vidare. Detta är något som William kommit en bra bit på vägen med och djupdyk och scooterdyk har varit spännande. Dagens navigationsdyk i torrdräkt med lite sjö bjöd på en ”task loading” som bemästrades med bravur!

  Ta steget vidare du också!
  Se vårt kursutbud under menyn Boka kurser >>

 • På RISE tar man sig lätt vatten över huvudet!

  Förra helgens event på RISE resulterade i mycket skratt och glädje för de inblandade. Tänk vad roligt man kan ha på jobbet genom att lägga till lite neopren, komprimerad luft och några kubik vatten!

  RISE planerar fler dykevent, vilket vi ser fram mot!