- Historien bakom helmasken
Klockan var strax över 8 en vanlig morgon i slutet av november 1948. Ett dussintal personer åkte Stockholms Spårvägars elektriska vagn (även känd som en luftledningsbuss) på väg till jobbet. Andra världskriget hade tagit slut några år tidigare och livet återgick till det normala. Morgonpendlingen framträdde inte på något särskilt sätt fram till kraschen. När vagnen gick över en bro på väg mot Stora Essingen blev vagnen plötsligt påkörd av en lastbil. Vagnen gick utom kontroll, kraschade genom rälsen på sidan av bron, och under några spända ögonblick vacklade nästan 15 meter över det iskalla vattnet nedanför innan bussen med dess 12 passagerare utan förvarning rasade i vattnet. Det fanns ett vittne på bron som såg denna tragiska scen utspela sig – den andra vittnet var Börje Holm. Han var den enda överlevande passageraren ombord på vagnen, som sjönk till botten, 17 meter under ytan.
Föreställ dig de hjälplösa brandmännen i Stockholms som anlände till platsen, osäkra på om det fortfarande fanns människor vid liv, eventuellt fastklämda på botten och andades kanske från en luftficka i bussen. Vid den tidpunkten var allt som brandkåren hade tillgängligt hjälmdykare, och när de kom till platsen en timme senare var det i syfte att bärga kroppar, inte för att rädda liv. Även om denna incident och den resulterande förlusten av människoliv var tragisk, startade den en kedja av händelser som skulle leda till utvecklingen av verktyg, team och utbildning som skulle rädda otaliga liv under de kommande åren.
Stockholms brandförsvar kontaktade ett svenskt företag, Aktiebolaget Gas Accumulator (AGA), för hjälp med att utveckla dykutrustning som snabbt kunde sättas in för räddningspersonal. Lyckligtvis arbetade AGA på en dykenhet speciellt designad för dykare med snabb respons. Den hade bakmonterade tankar och världens första ansiktsmaskmonterade enslangsregulator. Med andra ord hade AGA uppfunnit den första helmasken för räddningsdykare. Detta nya dykverktyg skulle så småningom bli allmänt känt som AGA-masken. Med åren blev AGA-företaget AGA Spiro, och sedan separerade divisionen för dykprodukter och blev känd som Interspiro.
Namnet ”AGA-mask” används ibland omväxlande med ”helmask”. Medan den faktiska AGA-masken har en framträdande plats i dykutrustningens historia, är dess moderna ersättare Interspiros DIVATOR MK II-mask. Förutom namnbyten har den upplevt många tekniska förbättringar under decennierna.
Interspiro har många års erfarenhet jämfört med sina konkurrenter, är Ocean Technology Systems (OTS) en annan ledande tillverkare av dagens högteknologiska masker. Båda företagen förnyar olika produkter som hjälper dagens allmänna säkerhet och militära dykteam att få sitt jobb gjort säkrare och mer effektivt än någonsin tidigare. Många räddningsdykare världen över använder antingen MK II eller OTS Guardian-mask. Andra märken såsom Ocean Reef, Hollis och Scubapro gör också helmasker för räddningsdykare, såväl som för en växande publik av fritidsdykare. Det finns också masker tillverkade av Kirby Morgan och Dräger, som lutar mer åt kategorin lätta kommersiella arbeten.
De två huvudsakliga anledningarna till att räddningsdykare och militära dykare föredrar helmasker framför traditionella dykmasker är att de skyddar från föroreningar och möjliggör kommunikation. Eftersom dessa typer av dykare ofta arbetar under mindre optimala vattenförhållanden, är det avgörande att hålla föroreningar borta från ansikte och andningsvägar. Dessutom tillåter helmasker integrering av kommunikationssystem, viktiga verktyg som hjälper till att få jobbet gjort säkert och effektivt. Vid rekreationsanvändning av helmasker är kommunikation också ett stor attraktionskraft.
Lär dig dyka med helmask du också! Om inte annat så är det en upplevelse att ha provat på denna svenska uppfinning!
Boka din kurs här! >> - Dags för vårens äventyr!
Vad står på schemat för helgen?
Isdykarsäsongen är i full gång och lämpliga isar rör sig allt längre ner i landet. Har du bokat in dig på vårens äventyr än?
Läs mer om isdykning här >> - Dags för avrostning?
Dykåret har precis börjat och dina dykplaner är förhoppningsvis i full gång!
Var det länge sedan du dök? I sådana fall rekommenderar vi att du rostar av dina kunskaper. Vi erbjuder såväl teoretisk avrostning (självstudier via eLearning) och avrostningsdyk. Om du rostar av både dina teoretiska och praktiska färdigheter utfärdas certifikat för att styrka dina avrostade kunskaper.
- NYÅRSSPECIAL: Begränsat antal platser för ”Gå 2, betala för 1”
Har du drömt om att dyka – gör det till ett nyårslöfte!
Just nu erbjuder vi ett begränsat antal Open Water-kurstillfällen samt Advanced-kurstillfällen med gå 2 betala för 1.
Läs mer under Börja dyka samt Fortsätt dyka
- Lagret påfyllt!
Våra populära NAUI-klistermärken finns nu påfyllt i lager. Ta en titt här >>
- Dags att planera för höstens dyksemester?
Det finns väl inget som är så härligt som att planera inför nästa dyksemester. När man väl valt sitt resmål och börjat planera och utforska vilka dyk som ska göras så är det lätt att man väl på plats glömmer bort det mest grundläggande, för att man är så orolig att missa allt det härliga man sett fram mot.
Nedan följer några självklara, enkla förhållningssätt, som är lätta att glömma bort i all dykglädje;Dyk inte själv
Dyk alltid med minst en parkamrat. Håll dig inom avstånd till din/a parkamrater så ni kan hjälpa varandra.Tänk på din hälsa
Dyk inte om du är förkyld eller känner att du inte kan tryckutjämna öronen eller andas genom näsan.Använder du medicin – konsultera din läkare så att de är säkra att använda vid dykning.
Drick inte alkohol eller andra droger innan du dyker.
Fråga din läkare hur dykning kan påverka din hälsa. Det kan vara farligt om du har vissa hälsoproblem.
Om du inte mår bra eller om du har ont efter dykning, uppsök hjälp.
Flyg inte 12 timmar efter ett dyk utan dekompression, inte ens i ett trycksatt flygplan. Om ditt dyk krävde dekompressionsstopp, flyg inte på minst 24 timmar.
Förbered dig och planera dina dyk
Planera alltid ditt dyk och dyk alltid din plan.Kontrollera din dykutrustning för att se till att den fungerar. Använd rätt utrustning som klarar av ditt planerade dyk.
Bli bekant med undervattensområdet. Lär dig vilka fiskar, koraller och andra sevärdigheter som finns och vad du bör undvika för att förhindra skador. Är det en ny dykplats så se till att få all nödvändig information genom att vara med på dykplatsgenomgången.
Dyk klokt
Följ alla dykinstruktioner. När du går ner, se till att du tryckutjämnar ofta. På dyket, håll dig inom begränsningarna för dykplanen och datorn.Håll aldrig andan när du stiger upp. Din uppstigning ska vara långsam och din andning ska vara normal.
Få aldrig panik under vatten. Om du blir förvirrad eller rädd under ett dyk – stanna, försök att slappna av och tänk igenom problemet. Be om hjälp från din dykkompis eller dykguide.
Ha en underbar dyksemester!
- Lyckad instruktörskurs – är det din tur nästa gång?