Blogg

 • Veckans filmtips – Chasing Coral

  Korallrev runt om i världen försvinner i en hastighet utan motstycke. I denna dokumentär får vi följa med ett team av dykare, fotografer och forskare som ger sig ut på ett spännande äventyr för att upptäcka varför detta sker och för att avslöja undervattensmysteriet för världen.

  Den här gripande dokumentären som finns tillgänglig på Netflix har fått 8.1/10 i betyg på IMDB och ger oss alla en tankeställare. Själv ser jag filmen i veckan som en uppladdning till höstens resa till Röda havet (27/11 – 4/12). Häng med på både filmen och resan!

  Dykdäck på New Regency – höstens Liveaboard-båt.
  Häng med för bara 10 400 kr (+ flyg)

  Hör av dig om du vill veta mer!

 • Denna vecka dras restriktionerna tillbaka – redo att dyka?

  Kanske har du dykt säkert under pandemin, men inte rest iväg för att njuta av livet under ytan – eller så har du helt enkelt avvaktat och tagit det säkra före det osäkra?

  Hur som så har DAN – Divers Alert Network – sedan tidigare satt ihop en guide med rekommendationer för att dyka säkert igen. Orkar du inte läsa den så har de en dryga 2 minuter lång video som du kan titta på här; https://youtu.be/0kCRZyUwe3A

  Hoppas vi ses under ytan snart!

 • Favorit i repris!
  Dykdäck på New Regency

  Nu är snart höstmörkret och vintern här igen.

  Passa på att belysa vintern genom en härlig vecka på New Regency i Röda havet. Förutom astrevligt dyksällskap blir det underbara undervattensmiljöer, en del vrak och massor av oförglömliga minnen!

  Boka din plats här >>

 • Due to recent diving accident

  Last Thursday, August 5, an accident occured during a diving excursion in the Baltic sea. It was a recreational fun dive with fully trained and certified divers doing a fun dive in a local dive club. I was one excursion participant, just as the rest of the team and after the dive I participated in the lifesaving work with the training and knowledge I have.

  I assist the accident investigation and support the diving community in every way possible preventing future accidents occurring but kindly resign from other media contacts.

 • Shark week!

  Kanske har du märkt lite mer av hajar den senaste tiden – beroende på den årliga Shark Week – då hajar uppmärksamman extra!

  Lite haj-fakta som du kanske inte kände till

  Hammarhaj
  • Det finns över 500 hajarter i världen
   Dessvärre är allt fler utrotningshotade, vilket riskerar hela världens maritima ekosystem
  • Den största hajarten blir över 18 meter
   Valhajen äter främst plankton och lever i varma tropiska vatten. Den näst största hajen – Brugd – kan återfinnas i svenska vatten på västkusten
  • Den minsta hajen får plats i handen
   Dvärghajen är få förunnat att ha träffat då den lever riktigt djupt.
  • Det finns varmblodiga hajarter
   De flesta hajar är kallblodiga, men det finns fem arter som, liksom människan, är varmblodiga; vithaj, lång- och kortfenad makohaj, håbrand och laxhaj. Dessa arter kan höja sin kroppstemperatur över vattentemperaturen vilket gör dem snabbare när de jagar.
  • Hajar har 2 extra sinnen
   Förutom våra fem sinnen har hajar ytterligare två; tryck och elektricitetssinnen – vilket gör att de kan känna av tryckförändringar i vatten – det hjälper dem att jaga och att gömma sig mot andra fienden. Elektricitetssinnet gör att de kan känna av minsta elektriska impulser, exempelvis hur muskelgrupper drar ihop sig hos ett byte.
  • Hajatacker är ovanligt
   Enligt ISAF (International Shark Attack File) inträffade 57 oprovocerade hajbett mot människan under 2020. Det inträffar alltså – var för sig – fler björnattacker eller blixtnedslag i människor varje år.
  • Varje år dödas över 100 000 000 hajar av människor
   Många av dessa hajar fångas för sina fenor, leverolja och sitt kött. Men det fångas också hajar i annan fiskeindustri.

  Det är inte för sent att rädda många av dessa utrotningshotade arter – läs mer på WWF seafood guide

 • Eldningsförbud i Stockholms län

  Sedan 15/7 råder eldningsförbud i hela Stockholms län.
  Vid kurser och utfärder – ta med sådant som går att förtära kallt. Under vattenytan är förhållanden oförändrade och vi kör på som vanligt!

 • Världens djupaste pool? Dubai har gjort det igen!
  Deep Dive Dubai

  Deep Dive Dubai, en otrolig ny dykplats, har öppnat sina dörrar i Dubai. Belägen i Nad Al Sheba, är det den djupaste poolen i världen, med ett djup på 60,02 meter, och rymmer 14 miljoner liter vatten, motsvarande sex simbassänger i olympisk storlek.

  En av Deep Dive Dubais största attraktioner är dess sjunkna stad. Dykare kommer att kunna utforska en undervattensvärld, komplett med en övergiven gata, lägenhet, garage, arkadspel och andra intressanta funktioner.

  Fridykning och dykupplevelser, tillsammans med kurser, kommer att erbjudas människor av alla förmågor av internationella dykproffs.