Börja dyka: Lär dig att dyka och hitta rätt instruktör

Att lära sig dyka är för många en livsförändrande upplevelse som erbjuder äventyr och chansen att utforska delar av världen du kanske aldrig har drömt om att besöka tidigare. Men hur börjar du? Hur väljer du din instruktör?

Utbildningsorganisation? Globalt finns det många byråer som erbjuder dykningsträning, du har PADI, SDI, SSI, GUE, BSAC, CMAS NAUI att välja mellan. Alla de stora organisationerna ger i princip samma dykkunskap, då grundkursen följer en ISO-standard. Dock har alla organisationer olika pedagogiska metoder, olika sätt att studera kursmaterialet etc, men detta är av underordnad betydelse.

Den första kursen kan göra eller förgöra din dykarkarriär; en fantastisk upplevelse kommer att se att du vill fortsätta dyka, medan en traumatisk upplevelse gör att du kan bocka av dykning från din bucket list, men du kanske aldrig dyker igen. Med så många val – hur gör du för att hitta rätt kurs för dig?

Vart vill du lära dig dyka?

Första frågan att ställa är vart vill du lära dig att dyka? Tropikerna med sitt klara varma vatten har lockat dykare i flera år. Djurlivet och korallerna är spektakulära, det klara blå vattnet är så frestande att du vill dyka rätt i. Men bortse inte från din lokala dykplats; om vattendraget nära dig är en kall grumlig sjö finns det ingen anledning att inte lära dig att dyka där. Om du lär dig dyka under mindre idealiska förhållanden, kommer du att känna dig bekväm att dyka var som helst.

Välja rätt instruktör

När du väl har bestämt dig för en plats är nästa steg att hitta rätt instruktör för dig. Det här är nyckeln till att få en riktigt trevlig upplevelse; generellt sett gör inte dykcentret eller organisationen så stor skillnad. Så hur hittar du rätt instruktör för dig? Gå och ställ frågor om dykbutiken och potentiella instruktörer, ta reda på mer om instruktören och ta reda på om de kommer att träna dig på det sätt du lär dig bäst. Så vilken typ av frågor kan du ställa din potentiella instruktör för att försöka lära känna vems händer du anförtror ditt liv till och varför (jag menar inte att gå och förhöra människor, bara chatta och ta reda på om du kommer överens med dem ).

 • Dyker du för skojs skull? Går din potentiella instruktör ut och dyker för skojs skull och vilken typ av dykning gör de? Verkligen passionerade instruktörer kommer att dyka bortom sin undervisning och fortsätta att utveckla sig själva. Passionerade instruktörer kommer att älska att vara i vatten och kommer att dyka aktivt bortom sin undervisning och denna passion kommer att lysa igenom. Om en instruktör ständigt undervisar och inte kan / inte hinner ägnar sig åt fritidsdykning regelbundet för att fylla på energi, kan de snabbt tröttna på dykningen.
 • Hur stor är klassen? Hur många elever hanterar instruktören samtidigt? Ju större klass desto mindre individuell uppmärksamhet får du från instruktören och desto längre väntar du på att din tur för varje färdighet och utbildningsmålen. Personligen föredrar jag mindre klasser där instruktören har tid att fokusera på dig, så den maximala klassstorleken att undervisa är 3-4 elever, tycker jag. Du kommer att ha mer tid och mindre press från instruktören att gå vidare innan du är redo. Billigare klasser har i allmänhet ett större antal elever per instruktör för att göra dem genomförbara.
 • Vad ingår i priset? Hur många tider i pool genomförs innan du går ut i öppet vatten, kommer du att behöva betala för mer om du inte slutför färdigheterna i tid? Vad sägs om kursmaterial och hyresutrustning och dyk i öppet vatten? Inkluderas båtavgifter, marina parkavgifter, mat etc. Du gör bäst i att ta reda på hela kostnaden på förhand.
 • Vilken utrustning använder du? Ingår hyrautrustning eller förväntas du köpa din egen utrustning ? Ta en titt på hyresutrustningen, är den väl underhållen och har de storlekar som passar dig? Rätt redskap gör din dykträning roligare. Ingenting är värre än att ha fenor i fel storlek som antingen är för vacklande eller gnuggar mot dina fötter obekvämt, eller en våtdräkt som hyrs ut med hål i sig. På tal om våtdräkter, kommer en att tillhandahållas? Även i det varmaste vattnet rekommenderar jag att du bär någon dräkt, till exempel så skyddar också en våtdräkt dig från att bli solbränd och skyddar mot eventuella djur i vattnet, eller skrapmärken från botten.
 • Finns det en chans att du misslyckas med mig? Det är en rolig fråga att ställa, men det är en främmande miljö du ska kliva ner i och om du inte är redo, vill du ha en instruktör som kommer att berätta det för dig. Ännu bättre är en instruktör som kommer att fortsätta arbeta med dig så länge det tar för dig att känna dig bekväm. Ta reda på vad deras policy är.
 • Kommer du att ha samma instruktör under hela kursen? Det finns en teoridel, poolsessioner och dyk i öppet vatten. Att ha samma instruktör hela tiden kan hjälpa till att göra detta till en sömlös övergång, eftersom du kommer bygga ett band med din instruktör. Att byta instruktörer kan också vara en fördel, du får olika synpunkter och bredare erfarenheter. Välj vad som är rätt för dig.

Vad mer ska du leta efter hos en instruktör?

Viktigast är att hitta en instruktör vars person du passar med och kan lita på . När du har hittat en instruktör och en plats börjar det roliga . Ställ många frågor, och om du inte är säker på någonting – fråga, för det finns en anledning till allt. Ta så mycket tid som du behöver för att känna dig bekväm, drick vatten (eftersom andningsluften är väldigt torr och torkar ut dig) och kom ihåg att ha rätt kläder (sol- / termiska skydd) för ytintervall.

När du är klar med din kurs, fortsätt dyk!
Planera för nästa resa och kom ut och prova så många olika typer av dykning som möjligt. Du kommer att upptäcka vilken aspekt av dykning du verkligen brinner för. Det finns så många vägar du kan följa; bevarande, utforskning, vrak, grottor, vetenskapsdykning, arkeologi, is , fotografering, video, undervisning mm.
Ge dig själv tid att utforska och utveckla de färdigheter du lärt dig under kursen. Jag rekommenderar alltid mina elever att göra några fritidsdyk mellan kurserna; det är kul, utvecklande och du får ovärderlig erfarenhet från verkliga livet.
Viktigast, stressa inte och kom ihåg att ha kul! Din Open water-kurs kommer att ha en enorm inverkan på dig och öppnar upp delar av planeten som du annars inte skulle kunna se. Så se till att du hittar rätt kurs för dig!

Frågor att ställa din dykinstruktör

 1. Hur länge har du undervisat och hur många dykare har du certifierat?
 2. Vilken organisation är du ansluten till? Varför?
 3. Varför älskar du dykning?
 4. Vad ingår i priset?
 5. Hur ser upplägget ut och hur lång tid tar det?
 6. Be om att få följa med på en lektion. Är instruktören tålmodig med sina elever? Kommunicerar han/hon bra? Inger han/hon förtroende till eleverna?
 7. Be om referenser till nyutexaminerade. En ansedd instruktör bör snabbt kunna ge dig referenser.

När du är nöjd är instruktören perfekt för din inlärningsstil, och du redo att ge dig ut på ett spännande äventyr. Grattis!


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0