Isdykning – kallvattendykningens stora tjusning

Isdykarpar med linskötare

Vintern erbjuder annorlunda dykning på våra breddgrader. Istället för att åka utomlands kan man klä på sig ett varmt underställ, torrdräkt och bege sig ut och dyka med bra sikt och upptäcka vinterns ekosystem.

Isdykning sker ju under täckt vatten, d.v.s. man kan inte stiga direkt upp till ytan p.g.a. istäcket. Trots detta är isdykning något av de säkraste dyk man kan göra – tack vare de säkerhetsåtgärder man tillämpar. Dykarna är fysiskt fastknutna vid en lina som bemannas av en linskötare ovan ytan. Genom att linan ständigt är sträckt är dykarna i ständig kontakt med ytan genom linsignaler och kan kommunicera om någonting mot förmodan skulle hända.

By Thomei08 – Own work, CC BY-SA 4.0
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107836839

Dessutom finns det säkerhetsdykare på ytan, redo att omedelbart bege sig ner under ytan om linföraren av någon anledning inte skulle få svar på sina linsignaler.

Isdykning kräver en del planering och bemanning. Minst måste man vara 4 personer för isdykning och optimalt är att vara minst 6 personer – då kan man få ett bra flyt i dykningen med minimerade väntetider mellan de sex dykarna.

Är du intresserad av isdykning?
Ta en titt på våra kurstillfällen och anmäl dig här >>


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0